Dizajn i projektiranje kuhinje

  Jedno od najvažnijih elemenata organizacije stanovanja je dobro i pravilno organizirana kuhinja. Ona je sastavni dio svakog stambenog prostora i najfrekventnija prostorija. Čini je prostor za odlaganje i čuvanje hrane, prostor za pripremu i termičku obradu hrane, posluživanje, te prostor za pranje, sušenje i odlaganje posuđa.

 Proces rada u kuhinji je temelj za pozicioniranje elemenata kao što su: ploča za kuhanje, pećnica, hladnjak, sudoper, perilica posuđa, niski i viseći ormari koji mogu biti sastavljeni od ladica, polica ili različitih kliznih i izvlačnih elemenata. Uza sve te elemente potrebno je obratiti pažnju i na čiste radne plohe kao i na minimalno potreban prostor za kretanje i rad.


Kuhinje mogu biti „L“ ili „U“ oblika, te s elementima u jednom ili u dva niza, kao i u kombinacijama tih oblika, s „otokom“ ili šankom, kružne ili pravokutne.

 

Kuhinjski namještaj u „L“ obliku prikladan je za prostore prosječnih dimenzija i za manje prostore te najbolje iskorištava kutne prostore.

 

 


 

   Kuhinja „U“ oblika je pogodna za velike prostore i pri takvoj formi kuhinjskog namještaja treba osigurati razmak između elemenata dovoljan za neometano kretanje.

 

 

  

 

Kuhhinja u nizu je uglavnom malih dimenzija. Elementi su naslonjeni na jedan zid, stoga je važno maksimalno iskoristit prostor.

 

 

 

 

Kuhinja s elementima u dva niza pogodna je za prohodne, šire kuhinjske prostore. Kod tog oblika elementi su postavljeni jedan nasuprot drugoga.

 

 

 

 

  Pri planiranju moderne kuhinje važnost se pridaje funkcionalnosti, ugrađuje se okov za što lakšu i jednostavniju uporabu, police koje olakšavaju spremanje i preglednost, načini otvaranja elemenata su klizni i/ili zaokretni.

  Umjesto zidnih pločica stavlja se staklo, naglašavaju se dobro osvijetljene prazne plohe izrađene od skupljih i izdržljivijih prirodnih ili sintetičkih materijala. Rasvjetna tijela postaju sastavni dio dekorativne opreme kuhinjskog namještaja. Neizravna rasvjeta kuhinjskog pročelja ili ruba radne plohe pretvara kuhinju u izrazito moderan i atraktivan prostor. Naglasak je na ravnim linijama i materijalima koji jamče lako održavanje i čišćenje. U trendu su kuhinje u kojima je naglašena čistoća i minimalizam te je naglašena tehnika u vizualnom smislu.

  Kada se planira nova kuhinja, kreće se od odluke o vrsti uporabe tj. trebamo li radnu kuhinju ili kuhinju za boravak i druženje. Zatim je važno je li kuhinja za potrebe jedne osobe ili cijele obitelji. Kod planiranja kuhinjskog namještaja moraju se uzeti u obzir i navike kuhanja korisnika.

  Za funkciju kuhinje važan je nesmetani tijek rada, dovoljno slobode kretanja, rad u zdravom položaju tijela, dobro osvjetljenje, lagano i jednostavno održavanje i čišćenje. Dimenzije kuhinje su normirane, no one nisu uvijek u skladu s antropometrijom, pa se sve više kuhinjski namještaj radi po mjeri individualno za svakog budućeg korisnika.

  Pravilan raspored elemenata i opreme olakšava i ubrzava radne procese u kuhinji. Pri planiranju kuhinjskog namještaja trebamo predvidjeti mjesto za:
a) Spremanje hrane i posuđa – hladnjak, visoki ormari, donji i gornji elementi
b) Pripremu hrane – radna ploha
c) Pranje hrane i posuđa – sudoper, perilica posuđa
d) Kuhanje hrane – ploča za kuhanje, pećnica

Položaj hladnjaka, sudopera i ploče za kuhanje trebao bi činiti radni trokut.

  Između hladnjaka i sudopera trebalo bi osigurati najmanje 60 cm radne plohe za grubu pripremu hrane. Između sudopera i ploče za kuhanje potrebno je od 60 do 120 cm radne plohe za finu pripremu hrane, a preporučljivo je i najmanje 30 cm radne plohe s druge strane ploče za kuhanje. Ovako smješteni elementi slijede radnje pripreme objeda, a to obuhvaća pranje i obradu namirnica, kuhanje i posluživanje.

  Materijali od kojih se izrađuje kuhinjski namještaj moraju se lako održavati jer je u tom prostoru higijena na prvom mjestu. Radne plohe moraju biti izrađene od materijala otpornog na vodu i udarce. Važno je da se radna ploha lako čisti i održava, da ne zadržava mirise hrane te da nema oštre rubove i kuteve.

 Radni dio kuhinje treba biti dobro osvijetljen pomoću prirodne i umjetne rasvjete. Postavljanjem umjetne rasvjete dobit ćemo ugodniji ambijent, a pri njenom postavljanju važno je da se ne stavlja na mjesto gdje bi korisnik vlastitim tijelom zasjenio radnu plohu.